SKRIVHANDLEDNING


Genom att anlita mig som handledare kan du undvika många misstag och omvägar i ditt skrivprojekt. Mitt jobb som handledare är att hjälpa dig i rätt riktning, så att din text kan nå sin fulla potential.


VARFÖR HANDLEDNING?
Du jobbar med en roman eller något annat längre skrivprojekt. Du känner att du behöver stöd, feedback och guidning i ditt fortsatta arbete.


OM MIG SOM HANDLEDARE*
Jag jobbar som författare, skrivpedagog, lektör och handledare. Jag har gått en tvåårig författarutbildning och en ettårig skrivpedagogutbildning på Skurups folkhögskola och har många års erfarenhet av lektörsarbete, textanalys och textsamtal. På flera av mina kurser ingår handledning i olika former. Att läsa andras texter, att tillåtas kliva in i andras skrivprojekt och vistas där ett slag, är bland det roligaste jag vet. Jag har arbetat som lektör och handledare sedan 2014.

* En del av mina kollegor kallar sig skrivcoacher. Jag kallar mig handledare. Det är olika namn på samma sak. En smaksak. Jag föredrar svenska termer när de finns.


HANDLEDNING PÅ VAD?
Det beror helt på vad det är du vill ha hjälp med. Du kanske vill ha respons på ett textavsnitt eller bolla din berättelse på idéstadiet. Du kanske vill stämma av och få hjälp med dina karaktärers egenskaper och utveckling, att skriva en synopsis eller skapa en fungerande dramaturgi. Eller så behöver du prata om din skrivprocess eller få stöd i att planera ditt projekt. Om du jobbar med en roman så har jag ett handledningsupplägg i 20 steg som vi kan utgå ifrån om du vill.


HUR FUNKAR DET?
Du kontaktar mig och skriver några rader om vad du jobbar med och vad du behöver hjälp med. Vi har ett första möte. Om du känner att du vill anlita mig så sker handledningen sedan ett steg i taget. Jag läser in mig. Och skickar skriftlig feedback om du vill. Sen har vi ett konstruktivt samtal. Och planerar för nästa steg. Om du vill lägger vi tillsammans upp en längre plan där din text, ditt projekt och/eller din skrivprocess står i centrum.
Vi kan ha möten/samtal i centrala Göteborg eller via Zoom / telefon.


VAD KOSTAR DET?
Mitt arvode som handledare är 570 kr per timme inklusive moms.
Vi kommer tillsammans överens om hur jag ska använda tiden (läsning, respons, textsamtal, mm). Jag skickar alltid en offert och stämmer av alla kostnader i förväg. Jag fakturerar månadsvis i efterhand (från enskild firma med f-skattebevis).

Fyll i formuläret nedan (eller mejla mig på johan@johancarle.se) om du är intresserad av handledning.
Jag svarar inom 48 timmar.


  Några omdömen om min skrivhandledning:

  När jag inte visste hur jag skulle ta mig vidare med min halvfärdiga berättelse bestämde jag mig för att testa handledning. Nu har jag träffat Johan regelbundet under ett och ett halvt års tid och lärt mig massor om hantverket. Johan är en mycket bra pedagog som får svåra saker att bli lätta att lära sig. Vid varje enskilt handledarsamtal har jag fått nya kunskaper som jag genast kunnat använda. Min berättelse har utvecklats jättemycket.

  Erika, handledning romanprojekt.


  Att påbörja en skrivprocess är ett omfattande arbete, särskilt för den ovane. Det är många delar som ska komma på plats – själva berättelsevärlden, konflikter och intriger, karaktärerna och deras mål och behov, den dramatiska strukturen, att tänka i scener, etc. Att ha tillgång till handledning kan vara det som möjliggör målgång med skrivprojektet. Frågor och funderingar dyker upp hela tiden. För mig är Johans handledning ett måste för att lugnt kunna arbeta vidare. Dessutom spar handledning tid – tid som jag kan ägna åt mitt skrivande. 

  Lisa, handledning romanprojekt.


  Johan är en utmärkt sparringpartner för ett skrivprojekt. Han lägger upp en plan tidigt, jobbar sedan metodiskt enligt planen men är samtidigt lyhörd. Tack vare detta får man struktur i arbetet men också möjligheten att bolla idéer. Johan förmår kombinera teori och praktik på ett pedagogiskt sätt vilket ger utveckling på alla plan i projektet: dramatisk kurva, bygga scener, utveckla karaktärerna och deras sampel, infoga miljöer etcetera. Det blir mycket lärorikt och roligt på en och samma gång.

  Hugo, handledning romanprojekt

  Share