LEKTÖRSUTLÅTANDE MED TEXTSAMTAL

LEKTÖRSUTLÅTANDE – VARFÖR OCH NÄR?
Du har skrivit klart ett första utkast av ditt manus, kanske gjort en omarbetning, men du känner fortfarande att det fattas något. Någon annans läsning av din text, någon annans synpunkter och förslag, kan vara den injektion du behöver för att förbättra texten ytterligare innan du skickar den till förlag. Att få denna feedback från en professionell lektör kan vara extra värdefullt.
Det är viktigt att du inte känner dig för färdig med texten när du skickar in den, att du fortfarande är villig att göra förändringar, vidareutveckla. Därför kan det vara bra att skicka in ett ganska tidigt utkast.
Mitt jobb som lektör är inte att bedöma texten, det är att hjälpa dig att förbättra den.

VARFÖR TEXTSAMTAL?
Ett skriftligt utlåtande väcker massor av frågor, funderingar och idéer. Därför tycker jag inte att lektörsläsningen ska ta slut där.
Om du anlitar mig ingår också att vi träffas och har ett uppföljande textsamtal på ett par timmar. Vi reder ut eventuella frågetecken och pratar om sådant som inte fick plats i utlåtandet. Vi pratar om hur texten kan utvecklas och bli bättre. Vi slår ihop vår kreativitet och låter idéer födas.

OM MIG SOM LEKTÖR
Jag jobbar som författare, skrivpedagog och lektör åt förlag och privatpersoner. Jag har gått en tvåårig författarutbildning och en ettårig skrivpedagogutbildning på Skurups folkhögskola och har många års erfarenhet av textanalys och textsamtal. Att läsa andras texter, att tillåtas kliva in i andras skrivprojekt och vistas där ett slag, är bland det roligaste jag vet.

VAD KOSTAR DET?
Fast pris: 3 500 kr (förberedelse, läsning och analys, skriva utlåtande, textsamtal)
Rörligt pris: 15 kr per sida (läsning och anteckningar)
Prisexempel manus 250 sidor: 3 500 + 3 750 = 7 250 kr.
Vid en andra läsning av samma manus lämnar jag 50% rabatt på det fasta priset.
Alla priser är inklusive moms.

UNDER JANUARI 2020 LÄMNAR JAG 20% RABATT PÅ ALLA LEKTÖRSUTLÅTANDEN.

FORMAT OCH GENRER
Jag vill ha texten som PDF, typsnitt Times 12 p eller motsvarande, dubbelt radavstånd, marginaler minst 2.5 cm, sidnumrerat.
Jag läser skönlitterär prosa i alla genrer (ej facklitteratur).
Jag förbehåller mig rätten att tacka nej till manus som faller utanför min kompetens.
Jag kan även göra språkgranskning samt utlåtanden på exempelvis synopsis, förstakapitel eller karaktärer.

OM UTLÅTANDET
Som professionell lektör gör jag en grundlig genomgång av ditt manus. Jag närläser, antecknar, analyserar och skriver ett utlåtande på ca 8-10 sidor.
I utlåtandet ingår bland annat:
– Min uppfattning om textens form och innehåll (handling).
– Min läsupplevelse från första till sista sidan (intresse, fokus, känslor, mm)
– Analys av olika egenskaper i din text.
Jag lyfter fram det jag tycker är viktigast. Det kan vara exempelvis inledning/avslutning, perspektiv, språk, stil, ton, struktur, disposition, dramaturgi, miljö, karaktärer, konflikter, dialog, tema eller gestaltning. Och om du saknar något i utlåtandet kan du alltid fråga om det under textsamtalet!
– En bedömning av textens styrkor, svagheter och utvecklingsmöjligheter.
– Konkreta förslag på förändringar.
(Korrektur – stavning, ordval, faktagranskning, mm – ingår inte.)

HUR GÅR DET TILL?
1.  Du mejlar ditt manus till mig och jag tackar ja till uppdraget.
2.  Vi har ett första möte (ca 1 timme).
3.  Jag läser, skriver lektörsutlåtandet och mejlar det till dig.
4.  Vi har ett uppföljande textsamtal (ca 2 timmar).
Möten sker i centrala Göteborg eller per telefon.
Hela processen tar 2-3 veckor, väntetid kan förekomma.

Fyll i formuläret nedan (eller mejla mig på johan@johancarle.se) om du vill boka en lektörsläsning eller bara ställa frågor om tjänsten.
Jag svarar inom 48 timmar.

Kundernas kommentarer om tjänsten:

Mitt romanprojekt hade aldrig utvecklats som det gjorde utan Johans medverkan. En driven, men lite för yvig förstagångsskribent fick ramar och nya infallsvinklar på författandet! En gedigen genomgång av mitt manus, tillsammans med en noggrann redogörelse för hans förfarande som lektör skapade förtroende, och det efterföljande samtalet om texten, med kloka frågor och förslag till förbättringar, var engagerat och professionellt. Jag är riktigt glad för att jag valde Johan!

Katarina

Kan inte tänka mig att något skulle ha hjälpt mitt romanprojekt framåt mer än den respons jag har fått av Johan. Strukturerat och med inkännande sätt har han gett mig konkreta utvecklingsförslag tillsammans med positiv feedback så att jag inte tappat skrivlusten. Tvärtom har jag fått förnyad energi. Inte minst det efterföljande textsamtalet hade stor betydelse. Jag kunde ställa frågor på utlåtandet och vi bollade tankar och idéer som ytterligare hjälpte mig framåt.
Perfekt!

Andreas

Mycket givande och noggrann lektörsläsning som hjälpte mig att på ett konkret vis få verktyg för att jobba vidare med texten. Extra bra och personligt med inledande och avslutande samtal där det finns chans att ställa frågor och diskutera utlåtandet. Skulle rekommendera Johans läsning till alla som bråkar med ett manus och som längtar efter att komma vidare i sin skrivprocess!

Linn

Johan Carles lektörsutlåtande var ett gediget hantverk. Jag gillar speciellt att han i utlåtandet också förklarade hur han jobbade och varför. Läsprotokollet var pricken över i:et. Genom det kunde jag följa (i realtid kändes det som) hans läsupplevelse. Som författare är det en ovanlig bonus.

Henrik

Share