LEKTÖRSUTLÅTANDE MED HANDLEDNING


Vi har ett inledande samtal.
Jag läser och analyserar, skriver ett utförligt utlåtande.
Du läser utlåtandet.
Vi har ett konstruktivt handledningssamtal.

Mitt jobb som lektör är att hjälpa dig att förbättra din berättelse och din text innan du skickar ditt manus till förlag.


LEKTÖRSUTLÅTANDE – VARFÖR OCH NÄR?
Du har ett komplett utkast av ditt manus och ska omarbeta det innan du skickar det till förlag. Som författare är du i någon mån blind för din egen text, så det är viktigt att få någon annans synpunkter och förslag. Att få denna feedback från en professionell lektör är extra värdefullt.
Mitt jobb som lektör är inte att bedöma texten, det är att hjälpa dig att förbättra den.


VARFÖR HANDLEDNINGSSAMTAL?

Ett skriftligt utlåtande väcker massor av frågor, funderingar och idéer. Därför tycker jag inte att lektörsuppdraget ska ta slut där. Om du anlitar mig ingår också två timmars textsamtal . Vi reder ut frågetecken och pratar om hur texten kan utvecklas. Vi slår ihop vår kreativitet och låter idéer födas. Om du vill kan vi sedan fortsätta vårt samarbete med ytterligare handledning. Jag finns med så länge du behöver mig!


OM MIG SOM LEKTÖR

Jag jobbar som författare, skrivpedagog, lektör och handledare. Jag har gått en tvåårig författarutbildning och en ettårig skrivpedagogutbildning på Skurups folkhögskola och har många års erfarenhet av textanalys och textsamtal. Att läsa andras texter, att tillåtas kliva in i andras skrivprojekt och vistas där ett slag, är bland det roligaste jag vet. Jag har arbetat som lektör åt förlag och författare sedan 2014.


STANDARDUTLÅTANDE (ca 10-15 sidor)
Jag gör en grundlig genomgång av ditt manus. Jag närläser, antecknar, analyserar och skriver ett utlåtande.
I utlåtandet ingår bland annat:
– Min spegling av textens form och innehåll.
Min spegling av textens handling och teman.
– Min läsupplevelse från första till sista sidan (intresse, fokus, känslor, mm)
– Genomgång av huvudintrig och sidointriger.
– Genomgång av karaktärer, konflikter och karaktärsutveckling.
– Analys och bedömning av olika egenskaper i din text.

Jag lyfter fram det jag tycker är viktigast. Det kan vara exempelvis titel, struktur, layout/disposition, indelning i scener/kapitel/delar, inledning/avslutning, tempus och kronologi, berättarperspektiv och perspektivpersoner, berättelsevärld /miljöbeskrivning, dialog, språk och stil, gestaltning. Med mera.
Bedömning av textens styrkor, svagheter och utvecklingsmöjligheter.
– Konkreta förslag på utveckling/förbättring.

Om du saknar något i utlåtandet kan du alltid fråga om det under textsamtalet!
(Korrektur – stavning, ordval, faktagranskning, mm – ingår inte.)
Kostnad
Fast pris: 5 500 kr (inledande samtal, utlåtande, textsamtal).
Rörligt pris: 20 kr per sida (dubbelt radavstånd).
Prisexempel manus 200 sidor: 5 500 + 4 000 = 9 400 kr.
Alla priser är inklusive moms. Jag fakturerar i efterhand (från enskild firma med f-skattebevis).


Tillval 1: LOGGBOK (ca 10-20 sidor)
Under läsningen gör jag löpande noteringar med hänvisning till sidnummer. Jag infogar också kommentarer direkt i texten. På så vis får du feedback på detaljer som annars inte skulle få plats i utlåtandet. Du kan följa med i min läsning och se mina upplevelser och tankar om specifika ställen i texten.
Kostnad
Rörligt pris: 10 kr per sida.
Prisexempel manus 200 sidor: 2 000 kr.


Tillval 2: ANALYS DRAMATISK STRUKTUR (ca 8-10 sidor)
Min erfarenhet är att den största förbättringspotentialen hos de flesta manus finns i den dramatiska strukturen. Om inte berättelsebygget håller, så spelar det ingen roll hur välskriven texten är.
Jag gör en lista över alla textens scener och sammanfattar handlingen i varje scen. Sen analyserar jag scenernas funktion och identifierar och bedömer berättelsens viktigaste dramatiska händelser (vändpunkter). Avslutningsvis jämför jag den dramatiska strukturen i din text med en detaljerad modell. Du får på så vis en överblick över hur din text fungerar dramaturgiskt. Jag skickar också med inläsningsmaterial om dramaturgi och dramatisk struktur.
Kostnad
Rörligt pris: 16 kr per sida.
Prisexempel manus 200 sidor: 3 200 kr.

Prisexempel manus 200 sidor, utlåtande inklusive loggbok och analys dramatisk struktur:
5 500 + 4 000 + 2 000 + 3 200 = 14 700 kr

Ovan är mitt standardupplägg, men jag kan förstås utgå ifrån dina önskemål och lämna offert på ett annat upplägg.
Jag kan även göra korrektur/språkgranskning samt kortare utlåtanden på exempelvis synopsis, förstakapitel eller karaktärer.


FORMAT OCH GENRER
Jag vill ha texten som Word-fil och/eller PDF-fil, typsnitt Times 12 p eller motsvarande, dubbelt radavstånd, marginaler 2.5 cm, sidnumrerat.
Jag läser skönlitterär prosa i alla genrer (ej facklitteratur).
Jag förbehåller mig rätten att tacka nej till manus som faller utanför min kompetens.


HUR GÅR DET TILL?

1.  Du skickar ditt manus till mig och jag tackar ja till uppdraget.
2.  Vi har ett första möte (ca 30-60 minuter) där vi pratar ihop oss inför min läsning.
3.  Jag läser, skriver lektörsutlåtandet och mejlar det till dig.
4.  Vi har ett uppföljande textsamtal (ca 2 timmar).
Möten sker i centrala Kungälv / Göteborg eller via Zoom / telefon.
Hela processen tar ca 3-5 veckor beroende på manusets omfattning. Väntetid kan förekomma.


Fyll i formuläret nedan (eller mejla mig på johan@johancarle.se) om du vill boka en lektörsläsning eller bara ställa frågor om tjänsten.
Jag svarar inom 48 timmar.


  Några omdömen om lektörstjänsten:

  Jag fick många bra handfasta råd och tips när Johan gick igenom mitt manus. Hans feedback gav mig otroligt mycket. Efter att ha jobbat igenom manuset igen, skickade jag in det och blev antagen av ett förlag, där jag idag har gett ut tre böcker.

  Elinor Kapp, författare till spänningsserien Mord i Skärgården.
  Lektörsutlåtande på romanen Sjörök (2020, Bokfabriken).


  Johan Carles lektörsutlåtande var ett gediget hantverk. Jag gillar speciellt att han i utlåtandet också förklarade hur han jobbade och varför. Loggboken var pricken över i:et. Genom det kunde jag följa (i realtid kändes det som) hans läsupplevelse. Som författare är det en ovanlig bonus.

  Henrik Johansson, författare till flera romaner och diktsamlingar.
  Lektörsutlåtande på romanen Raya (2018, Rastlös förlag).


  Jag tog hjälp av Johan när jag hade kört fast i mitt skrivande. Han läste mitt manus och skrev ett omfattande utlåtande som hjälpte mig att komma vidare. Jag använde Johans feedback för att strukturera manuset och fylla i luckor. Det jag uppskattade mest var våra samtal som gav mig möjlighet att bolla med någon som är kunnig och hjälpsam. Johan var också behjälplig i avtalsprocessen när jag hade fått erbjudande om utgivning. Stort tack Johan!

  Sara Mofasser Johansson
  Lektörsutlåtande på romanen Väntar du på mig (2023, Ordfront).


  Mitt romanprojekt hade aldrig utvecklats som det gjorde utan Johans medverkan. En driven, men lite för yvig förstagångsskribent fick ramar och nya infallsvinklar på författandet! En gedigen genomgång av mitt manus, tillsammans med en noggrann redogörelse för hans förfarande som lektör skapade förtroende, och det efterföljande samtalet om texten, med kloka frågor och förslag till förbättringar, var engagerat och professionellt. Jag är riktigt glad för att jag valde Johan!

  Katarina
  Lektörsutlåtande på opublicerad roman.


  Kan inte tänka mig att något skulle ha hjälpt mitt romanprojekt framåt mer än den respons jag har fått av Johan. Strukturerat och med inkännande sätt har han gett mig konkreta utvecklingsförslag tillsammans med positiv feedback så att jag inte tappat skrivlusten. Tvärtom har jag fått förnyad energi. Inte minst det efterföljande textsamtalet hade stor betydelse. Jag kunde ställa frågor på utlåtandet och vi bollade tankar och idéer som ytterligare hjälpte mig framåt.
  Perfekt!

  Andreas
  Lektörsutlåtande på opublicerad roman.


  Mycket givande och noggrann lektörsläsning som hjälpte mig att på ett konkret vis få verktyg för att jobba vidare med texten. Extra bra och personligt med inledande och avslutande samtal där det finns chans att ställa frågor och diskutera utlåtandet. Skulle rekommendera Johans läsning till alla som bråkar med ett manus och som längtar efter att komma vidare i sin skrivprocess!

  Linn
  Lektörsutlåtande på opublicerad roman.


  Share